KLASİK XPS VE EPS KÖPÜK MANTOLAMA SİSTEMLERİNİN BİNALARDAKİ DEZAVANTAJLARI VE BÜYÜK YANGIN RİSKLERİ

 

KLASİK XPS VE EPS KÖPÜK MANTOLAMA SİSTEMLERİNİN
BİNALARDAKİ DEZAVANTAJLARI VE BÜYÜK YANGIN RİSKLERİ

Mantolama köpük levhaları, Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Küçük bir ateş ile temasında, içten içe hızla yanıyor ve binayı hızla sarıyor..Yangın 2 dk içerisinde çok hızlı yayıldığından dolayı bina sakinlerinin binayı terketmesi çok zorlaşıyor.

Bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz ve oluşan simsiyah zift yanığı gibi duman insan sağlığı için çok zehirli ve tehlikelidir. Söndürülmesi de çok zordur.. köpük bitinceye kadar yanar. Doğalgaz kullanımı da yaygın olduğuna için dikkatsizlik sonucu çıkabilecek yangınlar faciaya dönüşebilir.

KLASİK MANTOLAMA MALZEMELERİNDEKİ BÜYÜK RİSKLER VE DEZAVANTAJLAR

1- Köpük levhalar kanserojen içerikli ve sağlıksızdır. Bu malzemeyi kullanan bina sakinleri evlerini ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek bir malzeme ile kaplamış olmaktadırlar.

2- Klasik mantolamalar, sadece belli bir süre için kışa karşı yetersiz ısı yalıtım görevi yapar. Yaz sıcağı ve güneşe karşı ısı yalıtımı sağlamaz.

3- Mantolama köpük levhalar, Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Küçük bir ateş ile temasında, içten içe hızla yanıyor ve binayı hızla sarıyor..Yangın 2 dk içerisinde çok hızlı yayıldığından dolayı bina sakinlerinin binayı terketmesi çok zorlaşıyor. Bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz ve oluşan simsiyah zift yanığı gibi duman insan sağlığı için çok zehirli ve tehlikelidir. Söndürülmesi de çok zordur.. köpük bitinceye kadar yanar. Doğalgaz kullanımı da yaygın olduğuna için dikkatsizlik sonucu çıkabilecek yangınlar faciaya dönüşebilir.

4- Binalar, güçsüzleştiriliyor ve statik yapısı bozuluyor.. Mantolama için kullanılan levhaları duvarlara monte etmek için 10 santimetre uzunluğunda plastik dübellerin yerleştirilmesi gerekiyor. Bu dübeller, metrekareye 8 , bir panele de 5 adet atılıyor..! Bina delik deşik ediliyor, bu dübeller için, matkaplar kolonları dahi deliyor..! Binaların deprem dayanıklılıkları da azaltılıyor. Kısa bir hesap yapılırsa, 2500 Metrekare alanlı 5 katlı bir binaya 10 binin üzerinde delik açılarak dübel atılıyor.. 10 bin tane delik açılıyor binaya..!

5- Binaların kesinlikle hava ile irtibatı kesildiği için evlerde difüzyon geçişi ve hava alma sorunu yaşanıyor. Duvarlarda terleme sorunları başlıyor. Sürekli pencere açıp hava alma ihtiyacı doğuruyor.

6- Binanın her yerine yalıtım yapılamadığı için yalıtım değeri yetersiz kalmaktadır. Bina dış cephelerinde balkon, tavan ve bazı kısımlarda(ortalama %15 kadar) mimari imkansızlıklardan dolayı mantolama yapılamamaktadır. Yalıtımsız bu kısımlar soğuk ile doğrudan temas ettiği için soğuk ısı köprüsü oluşturarak, binanın iç kısımlarına kadar soğuğu iletir ve ısı yalıtım verimsizliği sağlar.

7- Mantolamanın kalınlığı pencere önlerindeki mermer denizlikleri yüksekliğini geçtiği için yeniden mermer denizlik masrafı yapılması gerekmektedir. Yeni yapılan bu mermer denizlikler pencerenin altına yerleştirilemediğinden dolayı pencerinin ön kısımına yapıştırılmaktadır. Pencere ve denizlik birleşim yerlerinden zamanla su alarak, binanın dış cephesinin ve yalıtımının bozulmasını hızlandırılmaktadır.

8- İşçilik zorluğundan dolayı mantolama işleri genellikle aylarca sürebiliyor. İskele binalarda sürekli kurulu olduğu için bina sakinlerini güvenlik ve temizlik açısından rahatsız etmektedir.

 

06 Eylül 2017

İlgili Terimler :

TELEFON: 0542 474 1850

ADRES: Hıdırlı Mah. 90712 Sk. No:6 Ereğli-Konya

MAİL: bilgi@ozkubatyapi.com